Sponsor Reklamlar
Sponsor Reklamlar

Alevi köylerinde Camiye değil Cem evine ihtiyaç var

Genel konular Katagorisinde ve  Pir Yolu Haber Merkezi Forumunda Bulunan  Alevi köylerinde Camiye değil Cem evine ihtiyaç var Konusunu Görüntülemektesiniz.=>19.8.2013 - 17:34 Kurtuluş Kılçer: Eşit yurttaşlık yeni bir cumhuriyetle mümkün! :void(0);" target="_blank">Okuyucu Modunu Aç :void(0);" target="_blank">Okuyucu Modu Kapat Yazıyı Büyüt: 1214161820 Kurtuluş Kılçer, TKP MK üyesi 12 Eylül'le birlikte Türk-İslam sentezi adıyla başlayan gericileşme AKP iktidarının nedenlerinden biridir. 12 Eylül ve AKP iktidarı arasında sürekliliği görmeden bugün söylenecekler eksik kalır. Zorunlu din derslerinin uygulamaya sokulması, her köye bir cami projesi, tarikatların önünün açılması vb. onlarca örnek nasıl bir süreçten geçtiğimizi ve AKP iktidarının toplumsal dayanaklarının nasıl oluştuğunu göstermektedir. Bu ...

Seçenekler
Alt 21.08.13   #11
bilgeyol
bilgeyol - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yönetici
Yönetici
Nereden: KERBELADAN
Rep Puani : 76
Standart Cevap: Alevi köylerinde Camiye değil Cem evine ihtiyaç var

19.8.2013 - 17:34

Kurtuluş Kılçer:
Eşit yurttaşlık yeni bir cumhuriyetle mümkün!

Okuyucu Modunu AçOkuyucu Modu KapatYazıyı Büyüt: 1214161820
Kurtuluş Kılçer, TKP MK üyesi

12 Eylül'le birlikte Türk-İslam sentezi adıyla başlayan gericileşme AKP iktidarının nedenlerinden biridir. 12 Eylül ve AKP iktidarı arasında sürekliliği görmeden bugün söylenecekler eksik kalır. Zorunlu din derslerinin uygulamaya sokulması, her köye bir cami projesi, tarikatların önünün açılması vb. onlarca örnek nasıl bir süreçten geçtiğimizi ve AKP iktidarının toplumsal dayanaklarının nasıl oluştuğunu göstermektedir. Bu süreç AKP rejimiyle tamamlanmıştır.

AKP rejimi en fazla Alevi yurttaşlarımız için bir tehdit ve baskı anlamına gelmektedir. Birincisi yaşam alanlarına müdahale açısından diğeri asimilasyon tehlikesi barındırması açısından. AKP rejimi ile Aleviler arasındaki ilişki reel bir sorundur ve bu sorun genetik bir sorundur. Yani tek başına AKP'nin dönemsel politikalarıyla açıklanabilir değil yapısal bir gerçeklik olarak karşımızdadır. Örneğin Sivas Katliamı sanıklarının avukatlarının bugün AKP bakanı, kurucusu, milletvekili, il başkanı olması bir tesadüf asla değildir. AKP gerçeği bu yalınlıkla ortadadır.

AKP’DEN AÇILIM BEKLEMEK SAFLIKTIR
Bu görülmeden, bu "uzlaşmaz çelişki" görülmeden AKP'nin adımlarından bir beklenti içinde olmak tam bir saflıktır. AKP, emek düşmanı ve işbirlikçi olduğu kadar gerici kimliği ile iktidar olmuştur. AKP'yi tanımlayan önemli sıfatlardan birisi budur; dincilik-muhafazakarlıktır. Bu kimliğin doğal sonuçları ise herkesin bildiği gibi "cemevlerine cümbüş evi" diyen zihniyet, okullara iki dini dersin seçmeli olarak konulması, eğitim yaşının düşürülmesi, diyanet işleri başkanlığının büyütülmesi, kürtaj konusundaki gerici tutum, her yere imam atanması, Kürt sorununda islami çözüm önerisi, devletin bütün kurumlarının dinci gerici kadrolarla doldurulması vs. vs. dir.

Bu tabloda Alevi yurttaşlarımıza özgürlük yoktur, gelmez. Bu genetik sorunu bilen AKP iktidarı, 'siyaseti dizayn' konusunda en başarılı partilerden biridir. Alevi açılımı bu gerilimi, yapısal sorunu yani bu genetik çelişkiyi sözüm ona yumuşatmak içindir. Ne zaman başka başlıklarda sorun yaşasa Alevilerden bari bir tepki gelmesin diye, ya da ne zaman bir seçim arifesi gündemdeyse Alevilere şirin gözükelim diye gündeme gelen "açılım politikalarının" bir karşılığı yoktur.

LAİKLİK KARŞITI UYGULAMALARA TAVIR ALINMALI
Aleviler, kendi tanımları gereği, gericilikle mücadele ederler. Gericilik varsa, Alevilere baskı da vardır. Bu açıdan Aleviler, laikliğe dört elle sarılmalı, bugün laiklik karşıtı bütün uygulamalara karşı net tavır geliştirmelidirler.

Bakınız, laiklik te bugün sulandırılıyor. Hem de kimseye çaktırılmadan. "Özgürlükçü laiklik" adıyla ya da laikliğin tanımını esnekleştirerek. Eskiden laiklik denince "dinin devlet işlerine karışmaması" anlaşılırken şimde "din ve devlet işleri ayrı"ya indirgenmiş bir tanımla aslında gericiliğin meşrulaştırılması yapılmaktadır. Dinci gericiliğin, toplum ve kamu idaresine dönük müdahalelerine hayır diyen bir kamu yönetimi anlayışı bugün "katı laikçilik" adıyla tukaka ediliyor. Aslında yapılmak istenen dinci gericiliğe alan açmaktan başka bir şey değildir.

ALEVİLER ASİMİLASYONA MEZE OLMAMALIDIR
Alevi yurttaşlarımız bu gerçeği görerek, asimilasyona ve gericileşmeye meze olmamalıdır. Bunun için Aleviliğin "gericileştirilmesi"ne ve "dincileştirilmesine" müsaade etmemelidirler. Dinci gericilik kendine yol yaparken Aleviliği kullanmak istemektedir. Örneğin tekke, zaviye kanunu diye bilinen kanunu Aleviler için değiştiriyoruz yalanına kanmamalıdırlar.

Alevi yurttaşlar öncelikle Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kapatılmasını, zorunlu din derslerinin kaldırılmasını, nüfus cüzdanlarında din ibaresinin bulunmamasını, zorunlu ve laik eğitimi savunmalıdır. Her türlü ayrımcılığa karşı her türlü dini örgütlenmenin, devlet idaresine müdahalesine karşı çıkmalıdır. Eşit yurttaşlık ve inanç özgürlüğü en fazla laik bir rejimde mümkündür. Bunun için yeni bir cumhuriyet kurulmalıdır. Yeni bir cumhuriyet eşitlikçi ve özgürlükçü bir niteliği sahip olan sosyalist cumhuriyettir.
BİRGÜN NET
Sponsor Reklamlar

adsizkowboy bunu beğendi.
Alt 21.08.13   #12
Deniz
Deniz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Co-Admin
Kurucu
Nereden: İzmir
Rep Puani : 102

adsizkowboy Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Maşallah, helal olsun, çok akil bir yöntem olur bu İşte böyle canlar istiyoruz meydanda, selim akılla, mantıklı ve üretken düşünen. Tebrikler.
Hu.

Alıntı:
bilgeyol Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
devlet aldığı vergilerden,

parayı büyük alevi dernekleri olan,

alevi kültür dernegi

pirsultan abdal derneginin oluşturduğu

diğer derneklerinde katıldığı

konfederasyona versin,

konfederasyon dedelerin maaşlarını verir,

devletten direk maaş alan dede hakk dan uzaklaşır.

hayret ya sen bu kuruluşlara küfrediyor idin.bilge yol abim ile alaymı ediyorsun.
Sponsor Reklamlar

Alt 22.08.13   #13
bilgeyol
bilgeyol - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yönetici
Yönetici
Nereden: KERBELADAN
Rep Puani : 76

her inanca saygımız var ama,

aleviliği (kızılbaşlığı)

akp diktasının sistematik olarak şiilik ve caferilik içerisinde eritme entrika ve

politikalarına meydan vermeyecegiz.
Sponsor Reklamlar

renk ve adsizkowboy bunu beğendiler.
Alt 22.08.13   #14
adsizkowboy
Banned
Banned Users
Nereden: Adsiz
Rep Puani : 0

Deniz Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
hayret ya sen bu kuruluşlara küfrediyor idin.bilge yol abim ile alaymı ediyorsun.

Ben o kuruluşların hala işlemesi gerektiği gibi işlemediğini düşünüyorum Burada bir değişiklik yok.

Bir kere çok başlılar, herkes bir tarafın aleviciliğini oynuyor. Kimi devlete hizmet ediyor, kimi sosyalist siyasete, kimi milliyetçilere falan filan... Ben Alevilik için Aleviliğe hizmet eden kurumlar görmek istiyorum ve bunların hepsinin bir çatı altında birleşmesi gerektiğine inanıyorum.
Bence bu düşünce çok halis ve düzgün.
Yoksa pirsultancı, hacıbektaşçı, cemci falan filan etiketlerden çok tiksiniyorum.
Bunun neresi eksik?
Bu sistem düzeltilir, düzenlenirse bilgeyol un yöntemi çok güzel ve mantıklı bir yöntem olur.
Ben onunla niçin dalga geçeyim, haddim değil.
Siz bizi anlamamışsınız orası başka...
Biz böyle üretken, yıkıcı ve boş boş koftiden eleştirel olmayan fikirlerin tabi ki yanında olacağız.
Aşk-ı muhabbetle.
Hu.
Sponsor Reklamlar

adsizkowboy isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alinti
Alt 22.08.13   #15
Deniz
Deniz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Co-Admin
Kurucu
Nereden: İzmir
Rep Puani : 102

Ben o kuruluşların hala işlemesi gerektiği gibi işlemediğini düşünüyorum Burada bir değişiklik yok.

Bir kere çok başlılar, herkes bir tarafın aleviciliğini oynuyor. Kimi devlete hizmet ediyor, kimi sosyalist siyasete, kimi milliyetçilere falan filan... Ben Alevilik için Aleviliğe hizmet eden kurumlar görmek istiyorum ve bunların hepsinin bir çatı altında birleşmesi gerektiğine inanıyorum.
Bence bu düşünce çok halis ve düzgün.
Yoksa pirsultancı, hacıbektaşçı, cemci falan filan etiketlerden çok tiksiniyorum.
Bunun neresi eksik?

Bu sistem düzeltilir, düzenlenirse bilgeyol un yöntemi çok güzel ve mantıklı bir yöntem olur.
Ben onunla niçin dalga geçeyim, haddim değil.
Siz bizi anlamamışsınız orası başka...
Biz böyle üretken, yıkıcı ve boş boş koftiden eleştirel olmayan fikirlerin tabi ki yanında olacağız.
Aşk-ı muhabbetle.
Hu.

bende senden ve sen gibi yüzsüzlerden tiksiniyorum.küfür ve hakaret ile ilgili kaç. kulanıcı adın oldu???

ya edebinle devam et yada ben yaptırım uygulamaktan çekinmeyeceğim.

hatta bu söylemlerin devam ettiği taktirde yasal işlem başlatacağım.

bir admin olarak değil.pirsultan abdal kültür derneği yöneticisi olarak.
bilgin olsun

aşkında muhabetinde senin olsun.
Sponsor Reklamlar

Alt 23.08.13   #16
adsizkowboy
Banned
Banned Users

Hak seni affetsin. Ben senden tiksinmiyorum, her ne kadar anlaşamadığımız, birbirimizi kırdığımız zamanlar olduysa da, Ali sevdiğine inandığım için...
Adımız miskindir bizim
Düşmanımız kindir bizim
Biz kimseye kin tutmayız
Ağyar dahi dosttur bize

Ben dedim ki pirsultancıymış, hacıbektaşcıymış, cemciymiş hepsi alevidir, bu etiketlere niye ihtiyacımız var? niye bölünüyoruz? parçalanıyoruz?
Şu yazıları okuyanlar ne niyette olduğunu anlar.

Bu cümlelerle dava açabilen avukata da helal olsun Olsun, canın sağ olsun.

Aşk-ı muhabbetle.
Hu.
Sponsor Reklamlar

Alt 23.08.13   #17
dAbBe
dAbBe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kıdemli Üye
Üye
Nereden: Oradan
Rep Puani : 32

Inanin bu güne kadar gittigim yerlerde Haci Bektasi Veliye toz kondurmadim.
Kondurmamda.
Yukardaki satirlari Deniz kardesin anladigi sekilde anlasaydim ilk tepki veren ben olurdum.
Farkli, farkli anlamlar cikardigimiza göre bir yanlis anlama olmali.
Sakin olalim bir birimizi kirmayalim.
Hepimiz bu yolun yolcusuyuz...
Sponsor Reklamlar

adsizkowboy bunu beğendi.
dAbBe isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alinti
Alt 23.08.13   #18
adsizkowboy
Banned
Banned Users

dAbBe Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Inanin bu güne kadar gittigim yerlerde Haci Bektasi Veliye toz kondurmadim.
Kondurmamda.
Yukardaki satirlari Deniz kardesin anladigi sekilde anlasaydim ilk tepki veren ben olurdum.
Farkli, farkli anlamlar cikardigimiza göre bir yanlis anlama olmali.
Sakin olalim bir birimizi kirmayalim.
Hepimiz bu yolun yolcusuyuz...

Ya da anlamama. Bu arada hakaretten sadece bir kere yasak yedik. Diğer yasaklarımızın hepsi savunduğumuz görüşler dolayısıyla oldu. Tayyibin fikir mahkumları gibi.
Canları sağ olsun.
Hu.
Sponsor Reklamlar

Alt 23.08.13   #19
dAbBe
dAbBe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kıdemli Üye
Üye
Nereden: Oradan
Rep Puani : 32

Ya da anlamama. Bu arada hakaretten sadece bir kere yasak yedik. Diğer yasaklarımızın hepsi savunduğumuz görüşler dolayısıyla oldu. Tayyibin fikir mahkumları gibi.
Canları sağ olsun.
Hu.

Insanlik hali.
Yanlis ta anlayabiliriz, anlamamaya da biliriz.
Sende fazla uzatmada kapansin bu mevzu.

Su konuya bir kilit vurursaniz mesele hallolur sanirim
Sponsor Reklamlar

dAbBe isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alinti
Alt 23.08.13   #20
adsizkowboy
Banned
Banned Users

Sitedeki son mesajımızdır.
Bu foruma dedik ki sohbet, muhabbet, biraz da elimizdne geldiğince ilim getirelim.
Üstte çıktık, altta kaldık..
Gülelim dedik, goygoy yapalım dedik. Eminiz ki foruma girince de forum hep tekdüzelikten kurtuldu ona, diğer canlarla hareket getirdik...
Yüzsüzlükse yaptığımız bir daha gelmeyiz forumunuza, canınız sağ olsun.
Hak her kesin hakkında ona hayırlısını versin.

Vesselam.
Hu.
Sponsor Reklamlar

Seçenekler

Bookmarks
    Bu içeriği paylaş --> Facebook Bu içeriği paylaş --> del.icio.us Bu içeriği paylaş --> Myspace Bu içeriği paylaş --> Google Bu içeriği paylaş --> Twitter Bu içeriği paylaş --> MSN Bu içeriği paylaş --> Digg Bu içeriği paylaş --> Yahoo Bu içeriği paylaş --> Linkedin
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Önceki veya sonraki konu...