21.11.11
|
|
Banned
Banned Users
Nereden: Hatay
Rep Puani : 10
|
Cevap: alevi ile sünni evlenebilir mi?
Bin yıldan fazladır kapalı olan bir toplum düşün. Bu toplum yaşadığı zulümler katliamlara rağmen inancını ve kültürünü korumayı başarmıştır. Tasavvufi fırkaların hepsi bir bir tarih sahnesinden silinirken, Alevi müslümanlar (Arap Alevileri) sayıca az olmalarına rağmen ve tarihte belkide tüm inançlardan daha zor dönemler geçirmelerine rağmen yinede direndiler. Bu direniş zorluklarla meşakkatlerle doluydu.
Gençlerimiz artık kendi inançlarından, kendi kültüründen insanlarla evlenmiyor başka kültürlere yöneliyor. Onlara göre “olsun kardeşim hangi devirde yaşıyoruz, onun atası benim atamı kesmiş bana ne, ben onu oda beni seviyor” derler. Sevgi sanki her şeydir. Peki, sevgisi için kültürünü ve inancını çiğneyen birinden ne beklenir?
Gönül ister ki kardeşlerimizin sırf seviyorum diyerekten bu tür hatalar yapmamasıdır. Seven sevdiği için her şeyi yapmaz mı? Peki, bu seven annesini ve babasını sevmiyor mu? Kültürünü ve inancını sevmiyor mu? Yok, sevmiyorsa neden kendini ben Aleviyim diye tanıtmaya devam ediyor? Seviyorsa da neden annesini, babasını ve kültürünü çiğneyip illa ben bu kişiyle evleneceğim diyor?
Seven sevdiği için her şeyi yaparsa neden genelde bu gençler beş on yıl içinde boşanıyor? Bu tür evliliklerin ömrü genelde beş ila on yıl arasında değişmekte. Bazıları beş yıl bile bir birlerine tahammül edemeyip boşanıyor. Kültürel farklar evlilikte kendini iyice göstermekte ve zamanla büyük ayrışımlara neden olmaktadır. Peki ya çocuk? Ona ne olacak? Hangi kültüre göre büyüyecek? Alevi müslümanların inancı, anne ve babası Alevi olmayanı kendi kültürlerinden kabul etmez. Peki, ne olacak? Şimdi ki gençlere bunları anlattığımız zaman derler ki “ya bunlar boş şeyler” bak kardeşim yarın boşanırsınız sizler farklı kültürdensiniz yapamazsınız… Adam diyor ki “boşanırız ne var bunda…” peki ya çocuğu ne yapacaksın... “ya sorun değil anlaşırız…” çok basitçe söylenen laflar bunlar… Ama iş ciddiyete binince o zaman görüyoruz bunların çok basit olmadığını…
Gönül ister ki zor şartlar altında bin bir cefa ve zorlukla getirdiğimiz bu kültürü bu şekilde bitirmeyelim…
Olan bizim topluma oluyor. Aşkmış, bizim atalarımız bir laf söylemiş “ebyehid min miltu bi mut min 3iltu” (kendi milletinden almayan illetinden ölür) Eğer ben Aleviyim diyorsa, babasına annesine bağlıysa, dinine inancına bağlıysa bu tür evliklerin inancımız ve kültürümüzce kabul görmediğini bilinmesi gerekmektedir…
-----------------------
NOT: “ebyehid min miltu bi mut min 3iltu” (kendi milletinden almayan illetinden ölür) sözü, Arap atasözüdür.
|
Sponsor Reklamlar
|
|
|
Alinti
|