Erzurum'da Ermenilerin olduğu dönemde, kurban bayramı. Erzurumlular kurban kesiyorlar, bunu gören Ermeninin biri arkadaşına;
- Ben de kurban kesmek istiyorum, der.
- "Ola oğul, sen müslüman değilsen, gurbani niye çeseceksen çi?" diye karşı çıkar arkadaşı.
Tabi Ermeni kararlı, gidip bir inek satın alır ve eline bıçağı alıp ineğin başına gelir. Elindeki bıçakla ineği ve kendini kan revan içinde bırakır ama bir türlü ineğin canı çıkmaz. Bunun üzerine Ermeninin arkadaşı yanına gelip;
- Ya bu kadar işkence çekeceğine git şu karşıdaki müslüman kahvesine bir tanesinden rica et gelip kessin, der.
Ermeni elinde bıçak üstü başı kan içinde kahveye girer:
- Bir müslüman arıyorum, der.
Kahve halkından biri korkudan
-Ca..ca..camiye cittiler, burada müslüman yok, der.
Adam camiye gelir ve içeri girip, " Müslümanlar buradaymış, öyle mi?" der. Cemaatte çıt yok. Sonunda dayanamayıp arkası dönük olan imamı gösterirler. Ermeni hocanın karşısına dikilir; "Burada tek müslüman sensin her halde". Hoca kanlı bıçağa bakar ve:
-"Çim? Ben?... Bene müslüman diyenin celmişini ceşmişini...."
Tarihte ilk kez Erzurum'a ayna gitmiş. Adamın biri aynayı görüp eline almış.
Daha önce hiç kendini görmediği için ölen kardeşine benzetmiş karşısındakini. Adam:
- 'Hey cidi gardaşımm.. Seni bi daha cörmek de nasipte varmış'!
Aynayı eve götürüp sarılıp uyumuş kardeşine.Karısı bakmış adam bi şeye sarılıp uyuyor. Aynaya bakmış bir kadın!
-'Allah belan vere herif, bu garı da kim? Bi fışkıya da benzese' diyerek feryat figan evden çıkmış, kadıya gitmiş. Kadın:
- Kadı efendi, benim herif beni bu çirkin garıyla aldatiir.'
Muhtar aynaya bakmış. Sonra düşünceli düşünceli:
- 'Yav bu garıdan çok gavata benziir'!
Bir işyerine bilgisayar ve stok programı satılır. Teknik servis elemanı bilgisayarı işyerine kurduktan sonra stok programının kullanımı ile ilgili bilgi verir ve ayrılır. Aradan bir iki saat geçer, işyerinden telefon:
-"Gardaşım senin anlattığın çimin yapirem fakat program düzgün çalışmiir."
Teknik servis elemanı sorar:
-"Nasıl yapıyorsunuz?"
-"Senin anlattığın çimin."
-"Hata ne?"
-"Yazdığım bilgileri gaydedirem, saklanmiir."
-"İşlem basamaklarını tek tek anlatın."
-"Tamam" diyor ve başlıyor anlatmaya:
-"Programı açirem. Malın adı bölümüne adını, adedi bölümüne adedini, birim fiyatını vb. yazirem. Hepsini yazdıktan sonra senin anlattığın çimin kayıt bölümüne basirem. Ekrana bir yazı geliyir, diyir ki "Kaydetmek ister misiniz? E/H yazısı çıkir." Ben de diyirem Hee..."