![]() |
Tacim Bakır Dede (Büyük Tacim)
Sinemilli Ocağına bağlı dede Tacim Bakır, Rumi Takvime göre 1321 tarihinde Kantarma Köyün'de doğdu. Kantarma; Kahraman Maraş İli Elbistan ilçesine bağlı Alevi köyü'dür. Atalarının; Güneşin doğduğu yer anlamında Horasan'dan geldiğini söylerdi. Tacim Dede burada doğdu ve burada hakka yürüdü. Türkiye'nin çeşitli İl, İlçe ve köylerinde Alevi kültürünü yaymak için dolaştı, dedelik yaptı. Eski Arapça okur ve yazarlığı
olduğu gibi, yeni Türkçe okur ve yazarlığı vardı. Aleviler arasında Cem bağlar, Saz çalar ve hoş sedasıyla deyişler ve gülbenkler okurdu. Babasının adı Şığo dede, annesinin adı Güley anadır. Kardeşlerden en büyüğü İbrahim (İBO DEDE) dede'dir. 1968 yılında Kantarma Köyü'nde hakka yürüdü. Ondan sonra abisi Şeyğo dede gelir. Hakka yürüdü. Sonra ablası Hatice ana (ĞACE ANA) gelir. Gücük Köyü'nde hakka yürüdü. Kendisinden sonra Güle Ana gelir. Hakka yürüdü. Daha sonra Kardeşi Bektaş dede gelir. 1959 yılında hakka yürüdü. Daha sonra kardeşi AliGül Dede gelir. AliGül Dede; 23 Ağustos 1999 günü K.Maraş Elbistan yolunda geçirdiği bir trafik kazasında eşi Save Ana ile birlikte hakka yürüdü. Tacim Dede'nin Eşi'nin adı Fadime anadır. Rıza Dedenin kızı Fadime ana 18 Nisan 2002 yılında Kantarma Köyünde hakka yürüdü. Yaşamı boyunca hiç Türkçe konuşmadı. Çünkü bilmiyordu. Tacim Dede ve Fadime ana dokuzu erkek, beşi kız olmak üzere on dört evlat sahibi idiler. Şuan evlatlardan sekizi erkek ve üçü kız olmak üzere 11 evladı hayattalar. Evlatlardan Ali Ekber Bakır, babasından el alarak Alevi erkanını ve kültürünü devam ettiriyor. Ali Ekber Dede halen Kantarma'da ikâmet etmektedir. Tacim Dede; yaşamı boyunca örnek kişiliği, önderliği ve Aleviliği yayma ve tanıtarak geliştirmede büyük çapta çalışmaları ile isim yapmıştır. Aleviliği yaşatmak, halka ve hakka olan inancını şu sözlerle özetlerdi: "Kapun terkeylemek yoktur, eğer hak canım almazsa, Kapunda ölmektir kastım, felek bir yana salmazsa”. O, aynı zamanda bir doğa aşığı idi. Ağaç diker, ağaçların aşısını bizzat eliyle yapardı. Arta kalan zamanlarında Kızılkandil köyündeki tarla ve bahçe işleriyle uğraşırdı. 1988 yılının Ekim ayının 6. günü bir öğlen vakti Kantarma Köyü'nde kendi mekanında hakka yürüdü. Türbesi Kantarma Köyü mezarlığındadır. Eşi Fadime ana ile yanyana öteki yaşamlarını sonsuza kadar sürdürmekteler... GÜZEL SÖZLERİ -Yoldaki taşları temizle, bu bile bir hizmettir. -Yarım kalan duvara bir taş ekle, boş oturmaktan iyidir. -Kendin yapacağın işleri, başkasına yaptırma.Bir yükten farkın kalmaz. -Alçak gönüllü ol, insanları sev, iyi anlat, iyi dinle. -Sevgi en büyük hizmettir. -Büyüklerine saygıda kusur etme, saygıyı sende hak edersin. -Boşta gezmek, tespih çekmek, zaman harcamaktır, avareliktir. -Bir ağaç dik, gölgesi bile faydadır. -Kötüye gaybet olmaz, iyi ol, iyilik yap. -Boş oturan , hoş olmaz. Dedikodudan başın kaldırmaz. -İyi bildiğini sakınma, başkalarınada anlat, faydan olsun. |
Cevap: Tacim Bakır Dede
DOST SENMİ GELDİN
Hasretin beni hasta eyledi Halimi sormaya dost senmi geldin Bu garip gönlümün bağı bostanı Ayva turuncu dost senmi geldin Bülbüller ötüyor dostun bağında Arzumanım kaldı göksun dağında Ellerim kelepçe cellat uğrunda Kollarım çözmeye dost senmi geldin Abdal Pir Sultanım seni sen düşün Güzelsin sultanım bulunmaz eşin Giyinmiş kuşanmış türlü kumaşın Bezenmiş bedestan şah senmi geldin TACİM DEDE |
SÖZÜNDEN BELLİ
Güruh-ı Naciye Ereyim Dersen Bu Yola Girenler İzinden Belli Can Verip Cemalin Göreyim Dersen Cemalin Görenler Gözünden Belli Efendim Tabibim Kamildir Mürşidin Gerçek Haberi Al-i Abanın Çoktur Hüneri İşi Sağ Yüzü Ak Erlerin Eri Gezdiği Yerlerde İzinden Bell Beden Aleminden Ruha Erişen Sırr-ı Hakikata Katıp Karışan Güruh-ı Naciye Yetip Yetişen Muhabbet Ehlini Nazından Belli Yüzünden Belli Sözünden Belli Turabi Babanın Sözüne İnan Zülfikar Kuşanıp Düldüle Binen Hazırdır Nazırdır Gönülde Her An O Gönül Sahibi Yüzünden Belli Tacim Dede |
BÜLBÜL OLUP
Bülbül olup beni derde düşüren. Derdimin dermanı sensin ya Ali. Yolcu edip beni yola düşüren. Derdimin dermanı sensin ya Ali. Mahrum etme bizi güle eriştir. Yolda koyma bir menzile ulaştır. Bir kadreyim bir ummana kavuştur. Derdimin dermanı sensin ya Ali. Pervaz edip oda yandıran sensin. Gene bu devranı döndüren sensin. Susuz olanları kandıran sensin. Derdimin dermanı sensin ya Ali. Tacim Dedem hey pir yola varınca. Dost elinden nasibini alınca. Gurbet diyarında dostlar görünce. Derdimin dermanı sensin ya Ali. Tacim Dede |
GÖZLEYİ GÖZLEYİ
Gözleyi gözleyi gözüm dört oldu. Alim ne yatasın car günün geldi. Karalar kalmadı kara yurt oldu. Pirim ne yatasın car günün geldi. Yezit lahnet gömleğini giydiler. Sene tamam olduğunu bildiler. Güzel dostlarıma nasıl kıydılar. Alim ne yatasın car günün geldi. Kızıl ırmak gibi bendinden boşan. Düldül eğerlensin Zülfükâr kuşan. Halep ten Mardin den Sivas’a döşen. Alim ne yatasın car günün geldi. Sancak kalksın kaz ovaya dikilsin. Mümün olan kullar şaha çekilsin. Mazlumlar zalımdan hakkını alsın. Alim ne yatasın car günün geldi. Abdal PİR Sultan’ım nefesim haktır. Hak diyen kullara şüpemiz yoktur. Şimdi ki talibin înkârı çoktur. Alim ne yatasın car günün geldi. Tacim Dede |
SENDEN AYRILALI
Senden ayrılalı ağlar gezerim Hamdu selam olsun gelip kavuştuk Hasretin bağrımı ezdi ezeli Hamdu selam olsun artık görüştük, gelip kavuştuk Senin nur cemalin bana cennettir Ayrılıp kavuşmak büyük nimettir Niyaz alıp niyaz vermek murattır Hamdu selam olsun artık görüştük, gelip kavuştuk Yarinden ayrılan gülemez olur Gözünün yaşını silemez olur Mecnun gibi karar kılamaz olur Hamdu selam olsun artık kavuştuk, gelip görüştük Yari arzeyleyen hey dost kuş gibi uçar Ah ettikçe gözden kanlı yaş saçar Hal pazarı edip yar yar badeler içer Hamdu selam olsun artık görüştük, gelip kavuştuk Dosta teslim olan namus ar etmez Meyli ağlayanların yanına gitmez Yardan ayrılana ilaç kar etmez Hamdu selam olsun artık kavuştuk, gelip görüştük Ey pirlerim ben yar ile buluştum Arzulayıp ne güzelce kavuştum Güzel güzel tatlı tatlı konuştum Hamdu selam olsun artık görüştük, gelip kavuştuk Yürü Tacim Dede çareni ara Gönülden sevenler hiç düşmez dara Tatlı muhabbetin söylersin yara Hamdu selam olsun artık görüştük, gelip kavuştuk, Tacim DEDE |
Alıntı:
|
Cevap: Tacim Bakır Dede (Büyük Tacim)
Grup Munzur yorumuyla Tacim Dede'nin harika bir deyişi...
http://www.youtube.com/watch?v=QqOGJZTA6Pk |
Alıntı:
bu deyiş beyitede dökülmüş en sevdiğim beyitlerden, tacim dedeyi bu şiirleri ile tanımaya başlayacağım sevgilerle. |
Cevap: Tacim Bakır Dede (Büyük Tacim)
EZ QIZILBAŞIM
Hey muhammed lı cenetde taca seré zühre'ye; lımın seré zühre'ye Axx, ali kemera pışta fadime'ye; lımın pışta fadime'ye Hey loma fadime ra gotibum halé mın usaye; lımın halé mın usaye Loma mın sa ali ra, ya sevdigim dıbém, Haydarım dıbém Şahé merdan dıbém Ya merdo meydan dıbém Loma mı sevdigim sa ali ro ya heyderi kerar dıbém Ya merdo meydan dıbém Ya şahé merdan dıbém Hey feqi du feqır mekewe, ez qızılbaşim, wele ez qızılbaşim Dılo ezo zu ewladé oli ra wele qayet dılxweşim, lımın pırr dılxweşim Hey dıbém, ezo dıjmıné ali ra dey hem dılnexweşim, dey hem dılnexweşim Loma no dijmıno ali ra nerew ke, mı zalımi dıbém Kafır dıbém Lanetli dıbém Nadan dıbém Lomano dıjmıné ali ra kafıri dıbém Nadan dıbém Mervan dıbém Türkçesi: BEN KIZILBAŞIM Hey... muhammed cennetde zühre'nin başındaki taç'tır; Ah, ali fadima'nın belindeki kemerdir. Hey bunun için fadima'ya dedim ki: halim böyledir, vay böyledir Bunun için şah ali'ye, ey sevdiğim diyorum Haydarım diyorum Şahı merdan diyorum Ey meydanlar merdi diyorum Bunun için sevdiğim ali'ye, haydari kerar diyorum Ey meydanlar merdi diyorum Ya mertler şahı diyorum Hey hafız fakir düşme(Yanlış bilme), ben kızılbaşım; vallahi ben kızılbaşım ah gönlüm, ali evlatları'ndan da v allahi, gayet hoş gönüllüyüm Hey diyorum ki, ali düşmanlarıyla da bütünüyle, gönlü nahoş'um, gönlü nahoş Bunun için ali düşmanlarıyla yol alma, ben zalim diyorum Kafir diyorum Lanetli diyorum Nadan diyorum Bunun için ali düşmanlarına kâfir diyorum Nadan diyorum Mervan diyorum Büyük Tacim Dede |
| Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:27. |
Sitemiz tüm dünyaya açık, hiçbir ayrım yapmaksızın faaliyettedir. Sitemize katılmak için alevi olmanız şart değildir kapımız herkese açıktır ve herkes fikir ve düşüncelerini özgürce konuşabilir. Ayrıca tüm üyeler her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir. Her türlü sorumluluk yazan kullanıcıların kendisine aittir. Uygunsuz davranış vb. hareketler bazen site ekibinin gözünden kaçabilir. Bu yüzden uygunsuz davranış görülmesi durumunda, şikayetlerinizi iletişim bölümünden bildirirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır. Bu site, telif hakları Copyright ©2000 - 2011, Jelsoft Enterprises Ltd'e ait olan vBulletin® scripti ile tasarlandı ve kodlandı. Ayrıca sitemiz extra Php ve Ajax -jQ- ile güçlendirildi. Arama motoru optimizasyonu ise, vBSEO kullanılarak yapılmıştır.