Tokat'ta yazın genelde yaylalar da festivaller kutlanır
Tokat'ımızın festivalleri ve tarihleri
Festivaller
Mahalli Kutlama Adı : Kiraz Festivali
Kutlamanın Yapıldığı Yer : Zile
Başladığı İlk Tarih : 1969
Açıklama : 31 yıldır yapılıyor
Kutlama Tarihi : 12 – 14 Haziran
Süre : 3 Gün
Mahalli Kutlama Adı : Reşadiye Koç Festivali
Kutlamanın Yapıldığı Yer : Reşadiye Bereketli
Başladığı İlk Tarih : 1989
Kutlama Tarihi : 31 Temmuz - 1 Ağustos
Süre : 2 Gün
Mahalli Kutlama Adı : Almus Vişne Festivali
Kutlamanın Yapıldığı Yer : Almus
Başladığı İlk Tarih : 1978
Kutlama Tarihi : Temmuz ayı içinde
Süre : 1 Gün
Mahalli Kutlama Adı : Almus Kul Himmet Festivali
Kutlamanın Yapıldığı Yer : Almus
Başladığı İlk Tarih : 1991
Kutlama Tarihi : Ağustos ayı
Süre : 1 Gün
Mahalli Kutlama Adı : Büşürüm Yayla Festivali
Kutlamanın Yapıldığı Yer : Reşadiye - Büşürüm
Kutlama Tarihi : 8 – 9 Temmuz
Süre : 2 Gün
Mahalli Kutlama Adı : Baydarlı Festivali
Kutlamanın Yapıldığı Yer : Reşadiye – Baydarlı
Başladığı İlk Tarih : 6 Yıl
Kutlama Tarihi : 22 –23 Temmuz
Süre : 2 Gün
Mahalli Kutlama Adı : Ahi Mahmut Veli Kültür Festivali
Kutlamanın Yapıldığı Yer : Erbaa – Keçeci
Kutlama Tarihi : 1 – 7 Eylül arası
Süre : 1 Gün
Mahalli Kutlama Adı : Gökçeli Üzüm ve Yaprak Festivali
Kutlamanın Yapıldığı Yer : Niksar Gökçeli
Kutlama Tarihi : Eylül ayı
Süre : 2 Gün
Mahalli Kutlama Adı : Kültür Festivali
Kutlamanın Yapıldığı Yer : Turhal
Kutlama Tarihi : Eylül ayı içerisinde
Süre : 1 Gün
Mahalli Kutlama Adı : 1. Kurtgölü Kültür Festivali
Kutlamanın Yapıldığı Yer : Reşadiye
Kutlama Tarihi : 28 – 29 Temmuz
Süre : 2 Gün
Mahalli Kutlama Adı : Kültür ve El Sanatları Festivali
Kutlamanın Yapıldığı Yer : Niksar - Kuyucak
Kutlama Tarihi : 15 – 16 Temmuz
Süre : 2 Gün
Ballıca mağarası
Yeri: Tokat, Pazar İlçesi
Pazar ilçesinin yaklaşık 6 km. güneydoğusunda bulunan Ballıca Köyü sınırları içerisinde ve köyün 600 m. güneydoğusundadır.
Özellikleri: Ballıca Mağarası, ikisi giriş katından yukarda, beşi giriş katı ile aşağısında olmak üzere birbirinden güzel yedi katlı bir mağara görünümündedir. Tüm katlarda küçük su birikintileri, damlamalar, kuru doğal havuz ve havuzcuklar gözlenmektedir. Her katta tabanda su akımı olmamasına karşın çamur ve balçık fazladır. Bu, iniş ve çıkışları güçleştirmektedir. Mağara içinde dikkat çekecek düzeyde solunum kolaylığı hissedilmektedir.
Mağaranın giriş ağzı yaklaşık doğu-batı yönünde baş aşağı devam etmektedir. Giriş ağzında 45-50 m. sonra oldukça geniş bir salona ulaşılmaktadır. Burada tarih çağlarından beri yaşandığını gösteren kalıntılar (harçlı duvar, sıvalı malzeme deposu vb) vardır. Buradan itibaren mağara, yönü kuzey ile kuzeydoğu arasında değişen 25-30 m.lik geçitle devam eder. Geçit üzerinde sağda ve solda odalar bulunmakta sonra büyük bir salona açılmaktadır. Burada pek çok sarkıt dikit, sütunlar ve su gölcükleri bulunmaktadır. Mağara, buradan kol olarak daha yukarılara, kuzey ve kuzeybatıya doğru iki farklı üst kat şeklinde devam eder. Birinci kat olarak kabul edilen bu bölümün girişe uzaklığı 150 m.dir.
10 m. aşağıdaki ikinci kat büyük bir salon görünümündedir. Burada sarkıt, dikit ve sütunlar bulunur. İkinci katın sonundan inilen üçüncü kata inilmektedir. Çok az tahrip olmuş sütunlar, sarkıt ve dikitler bulunan üçüncü ve dördüncü katlar insanı büyüleyen pek çok görünüm sunmaktadır. Mağara ağzından dördüncü katın sonuna kadar en kısa mesafe 350 m. dolayındadır.5. katta bir göle ulaşılmaktadır.
Yeri: Tokat, Artove İlçesi
Yeşilyurt dolaylarında, ilçe merkezine 4 km. mesafede, yola yaklaşık 1500 m. uzaklıkta ve 300 m. yükseklikte Kunduz Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır.
Özellikleri: Mağaranın giriş kısmı yuvarlak bir kemer görünümünde olup, mağara içi taş ve toprakla kaplıdır. Eskiden darphane olarak kullanıldığı söylenilmektedir. Henüz yeterli bilgi ve araştırma yapılamamıştır.
Reşadiye Kaplıcaları
reşadiye ilçesindedir. reşadiye belediyesi termal tesislerinde her kesme hitap eden 3 yıldızlı konforlu tatil ve konaklama imkanı sunmakta. kaplıca İstanbul Üniversitesi Tıbbi Ekoloji ve Hidro-Klimatoloji Araştırma Merkezi'ince verilen Tıbbi raporda analiz sonuçları şöyledir. 48 derece de hipertermal ısı, Litrede 4gr'ın üzerinde yüksek mineral her türlü Romatizmal hastalık, Ortopedik
(Kırık Çıkık) ameliyat sonu sekmeler, ve kadın iç hastalıkları tedavisi mümkündür. Reşadiye Termal'de bulunan kayalar zaman zaman küçük pamuk kaleler oluşturmakta ve Pamukkale'den ayırt edilemez duruma gelmektedir.
3 yıldızlı 124 yataklı termal otel'de; fizik tedavi rehabilitasyon merkezi, açık ve kapalı yüzme havuzu, vıp toplantı salonu, toplantı salonu, restoran ve bar, teras restoran, 44 standart oda, 8 suit oda, halı saha bulunmakta.
Sulusaray Kaplıcaları
Tokat’ın 68 km. güneybatısındadır tarihi Nicepolis harabeleri arasında yer alan Sulusaray Kaplıca’ları bölgenin en önemli kaplıcasıdır. 1962 yılından sonra modern tesislere kavuşmuş ve yıldan yıla ilaveler yapılarak daha da genişletilmiştir. Bu gün 2 otele sahip olan kaplıca; özel banyoları, havuzları, lokanta ve gazinosuyla yıl boyunca hizmet verebilmektedir. 55 derece su sıcaklığına sahip kaplıcalar romatizmal hastalıklara, bağırsak, mide, böbrek, safra kesesi, karaciğer ve kadın hastalıklarına şifa vermektedir.
Kaplıcanın bulunduğu yerde kiraya verilebilen pansiyonlar, konaklama yerleri, çadırları ile gelerek kamp kurmak isteyenlere de güvenliği sağlanmış kamp yerleri verilmektedir.
Topçam yaylası
Tokat il merkezine 15.km ve 1600 metre yükseklikteki Topçam yaylası temiz havası ve gür ormanları ile olağanüstü bir güzelliğe sahiptir.Yazın yayla evlerinde kalan insanların sıcak konukseverliği misafirleri memnun etmektedir.
Çamiçi yaylası
Tokat’ın karadeniz’ e açılan dağları üzerinde bulunan çamiçi yaylası yazın insanlara konaklama hizmeti vermektedir.Her yıl niksar Belediyesince çamiçi yayla şenlikleri burada düzenlenmektedir.çamiçi yaylasında turizm bakanlığından yatırım belgeli tesis yanında nitelikli apart konaklama yerleri ve lokantalar yaz kış hizmet sunmaktadır.
Dumanlı yaylası
İl merkezine 70 km. uzaklıkta ve 2578 metre yükseklikteki Dumanlı yaylasında rengarenk yayla çiçeklerinin görüntüsü, insanın yaşam sevincini bir kat daha arttırmaktadır.Dumanlı yaylası zinciri çevresinde başta Çatak Yaylası olmak üzere 40 dan fazla yayla bulunmaktadır.