Deniz Nickli Üyeden Alıntı
|
biraz açarmısınız?
|
Degerli can,
bunu burada acmak cok zor olur cünkü bu neredeyse baslı basına bir arastırma konusu.. Hindistan demek belki bir bakıma yanlıs olabilir cünkü bu oldukca büyük bir bölgeyi icine alan bir durum söyleki:
MÖ 3500 civarında UR inancı olusur. Bu inanc öyle genis bir bölgeyi etkiler ki neredeyse heryerde bu inancı görebilirsiniz. UR ay ve günes inancıdır, boga önemli bir simgedir. Bu inanıs Nuh'un ogullarından yayılmıs oldugundan neredeyse heryerdedir ve herkes bu inanca baglı oldugundan UR simgesini isimlerinde bile kullanmıslardır.
UR hecesini biraz acarsak U hem hilal hemde boga boynuzlarını simgeler. Aslında bir harf degil sekildir. U aynı zamanda arkaik dönemde EV manasınada gelmektedir. Evin simgesi de bu sekildedir. R ise RA yani günestir, ışıktır. UR demek esasında ışığın evi demektir. UR aynı zamanda ön Türklerde de kent anlamına gelir.
UR... UR sehri... URak(ırak).. URartu.. asUR (azer)... uygUR... URdu... URal Altay... tURuk.. URum.. gibi kelimeler esasında hep bu inanısın devamı niteliginde olusmustur ve ritüelleride hep bu kadim inancın varyantları seklindedir.
Peki UR inancı heryerde iken arabistanda ne vardır. Sadece Hic.. arabistan bombos bir yerdir. Tevratta İbrahim UR sehrinden yola cıkar ve güney anadoluya gelir, oradan da deniz kenarından mısıra gider. Bu yolculugu sırasında yolu uzatmasına ragmen arabistana hic girmez bile cünkü arabistan bombos cöllük bir yerdir. Etrafından dolasır.
Arabistan adı sanskritceden gelir. Arva(atlar) Sthan(yer, bölge,toprak) Arvisthan (arabistan) atların bölgesi, atların kostukları yer anlamına gelir.
Kureys ismi yine sanskritcede mevcuttur.. k
URu-ish kelimesinden gelir. İsh kadın tanrıça Shiva'nın adıdır. UR yukarıda yazmıştım ışığın kenti. K ise can demek.. K-UR-İsh yani "Sivanın ışıgının oldugu can" demek. Anadoluda da KUReysan ocagı vardır. Yine Hindistanda KURU adında mö 1200-850 yılları arasında hüküm sürmüs büyük bir kabile vardır. Cok büyük bir bölgeye yayılmıstır.
Abraham (ibrahim) yine o dönem dilinde A-brah-m harflerinden olusur. Brah sanskritce çogalan, büyüyen demek. MA kadın tanrıca demek. A ben demek. Yani A-brah-M demek Kadın tanrıcanın cogalanıyım demektir.
İbrahimin oglu ismaili annesiyle birlikte kimsenin olmadıgı cöle gönderdigini herkes bilir. İsh-Mael.. İsh (Tanrıca Şiva) Mahal sanskritcede Yüce demektir. Yani İsh-Mahal Yüce Şiva demektir.. Yaptıgım baska bir etimolojik calısmaya göre İsh-Ma-El olarak da ayrılır ki buda hemen hemen aynı kapıya cıkmaktadır. Kadın tanrıca Sivanın Tanrısı demek anlamına gelir.
Kısa geciyorum İsmail ve annesi cölde ilerleyerek Mekkeye kadar gelir. Buraya yerlesirler. Hz Muhammed'inde soyu İsmail peygambere dayanır. O devirde her yerde UR inancı vardı.. Hindistandaki Sİva inancıda UR inancından dogar. MS arabistandaki Saba melikesi de Siva inancına baglıdır yani UR inancıdır. Kabe'de UR inancına uygundur hindistandaki Sİva tapınaklarıyla aynıdır. Arapca dili aramice ve sanskritceden devsirme bir dildir..
En kısa bu sekilde yazabildim umarım faydalı olmustur. Bu arada diger inanıslar gibi alevilikte de UR inancı vardır.