Aşıkyaver nickli üyeden alıntılarla cevap hakkımı kullanmak istiyorum.
Alıntı:
|
Nedenide, avrupadaki alevi derneklerinin (büyük bir cogunlugu) artik, alevilik cizgisinden ayrilmis,
onun yerine bir kulüp, bir eylence merkezi cizgisinde ilerlemesidir.
Bunda yeni Alisiz alevilik (bence sacmalik) görüsününde etkileride vardir, alevilik islamdisi bir tarikat, yada bir din olarak gösterilmesininde, genclerin üzerinde cok büyük etkisi vardir
|
Ben Avrupada yaşamıyorum fakat takip ettigimiz kadarıyla begenmediginiz Avrupa Alevi Örgütleri Danimarka'ya Alevili inancını kabul ettirdi, keza Almanyada öyle, bircok alanda buyuk basarılar sagladılar hatta onların orda yaptıklarının yuzde 10'unu dahi 20 mılyonu Alevi olan ülkemizde biz yapamadık.
alkışlamak yerine eleştiriyoruz , neymiş efendim Alisiz Alevilik oluşturuyorlar
Ne yani koskoca bir inancı, kültürü bundan 1400 yıl önce yasanmış siyasi ayrıma baglı kılmak sadece ondan ibaretmiş gibi göstermek, Aleviligin asıl önemle vurgulanması gereken ögeleri olan hoşgörü,tabiata olan hayvana olan sevgi saygı, insana olan koşulsuz baglılık ,insan merkezli inanc yasam, bunları es gecelim siyasi ayrımlarla oluşmuş şii-sünni ayrımından alevilik cıkaralım !!!
Birileri buna karşı cıkınca Alisiz Alevilik olsun adı.
Herkes Hz.Ali'nin velayet hakkının gasbını Hz.Peygamberin soyunun katliyamlara maruz kaldıgını kabul edıyor ve basta Kerbela olmak üzere bu yasanılanlarda Ehlibeyt'in haksızlıga ugradıgını kabul edıyor ve Aleviligin İslam ile olan ilişkilerini kabul edıyor.
Ama hiç kusura bakmayın koskoca bir inancı bu tarihi çekişmelere sokup körü körüne islama sokmanızada karşı cıkanlar olacaktır, Aleviligin islamın yanı sıra orta asya ve anadoluda ki kültür ve inancların etkilerini söyleyecektir.
Diger arkadaşlara gelince ben sözlerimi yineliyorum.
Bir kişi Alevi oldugunu söylüyorsa bu inancı , ibadetlerini,tarihini, kısacası gereklerini bilmeli ve yasadıgı devirde bu bilgilerin ışıgında asimilasyona karsı cıkabilmelidir, ayrıca bunu gelecek kusaklara aktarabilmelidir.
Onun dışında Alev bir insanın muharrem orucu tutup tutmadıgı, semah dönüp dönmedigi, cem yapıp yapmadıgı , türkü dinleyip dinlemedigi hiçbir aleviyi enterese etmez,
Bir başka aleviyi ibadet yapmadıgı için eleştiren her alevi bu anlamda yobazdır.
Bunu ancak sizden daha fazla ibadet yaptıgını öne sürüp sizi eleştiren cıktıgında anlarsınız, bunda sınır yoktur,
İbadeti gönül meselesi olmaktan alıp şekile baskıya getirdiginiz anda Alevi inancıyla ters düşersiniz.
.....