21.04.10
|
#1
|
Kıdemli Üye
Üye
Üyelik tarihi: Apr 2010
Nereden: ankara
Mesajlar: 267
Rep Puani : 10
|
kocaeli alevi köyleri
izmitte 5 tane alevi köyü vardır.bunların 4 tanesi merkeze bağlı köyler.en büyükleri ve en bilineni bayraktar köyüdür.izmit merkeze 15 km uzaklıkta 250 haneli yaklasık 1200 nüfuslu bir köydür.köy yaklasık 200 250 yıl önce kurulmustur.köy orta anadoludan göç almıstır.tokat artova ilçesi dinar köyünden 3 kardeş ilk kurucular arasındadır. tokat niksardan eskisehirden sivastan aileler gelmiştir 200 yıılık sürecte .. halada orta anaodoludan göç almaktadır son 50 yılda çorumdan 2 aile amasyadan bir alie yerleşmiştir.5 km mesafede hacı ibrahimçftliği köyü vardır bu köy karısık bir köydür ve asimile olmustur.10 km mesafede belen (belören resmi adı) köyü vardır bu köy eskisehirden gelen türkmenler tarafından kurulmustur köye yerlestiklerinde hala göçer durumdaymıslar o yüzden bayraktarlılıar onlara yörük der.bu köyde büyükcedir 200 haneye yakındır. belen yakınlarında mecidye köyü vardır bu küçük bir köydür.bunların dıısnda izmitin kandıra ilçesinde karedeniz kökenli çepni olan ballar köyü vardır. ayrıca izmite çok yakın olan yalovada 1935 romanya göçmenlerinin kurduğu subası köyü yine tokmak ve altınova köyleri vardır subası en büyükleridir beldedir çoğunluğu alevidir...izmit merkezde kozmopolit olması ve türkiyenin her yerinden göç almıs bir sehir olması nedeniyle alevi nufüs vardır ama oran olarak rakam vermek olanaksız .ben özelikle kocaeli ilinde yerlesik alevi köyleri olduğunu söylemek istedim çünkü hiç tahmine edilmez ve az bilinir
izmitteki alevi köyleri ,özellikle de bayraktar köyü izmitin mutassıp yerlileri tarafından çok iyi bilinmektedir.bu acıdan ünü çoktan il sınırlarını aşmıştır .ayrıca son seçimlerde izmit kırsalından tulum çıkartan akpye nerdeyse hiç oy çıkmamış tek köydür. köyde sağ partilerde önemli bir varlık gösteremiştir
bayraktar ,hacıibrahim çiftliği, belen (yeni resmi adı belören ) köyü izmit merkeze bağlı yaklaşık 250 yıl kadar önce kurulmuş coğrafi olarak birbirine yakın köylerdir.kurulduklarından bu yana yakın ilişki içinde bulunmuşlardır.
hubyar ocağına bağlı alevilerin yaşadığı hacı ibrahimçiftliği zaman içinde sünnilerin köye yerleşmesiyle asimile olmuştur. artık ayin erkan , cem cemeat yapılmayan köyün, bayraktarda hala akrabaları bulunmaktadır. özü hakka yakın olsun , rahmetli babaannemden çok eskiden bu köyden insanların bayraktar köyüne olan 5 km mesafelik yolu , kundaktaki bebeklerini de yol üzerindeki yatıra bırakarak , katedip ceme katıldıklarını çok dinlemişimdir. aleviliğe bu derece bağlı insanların nasıl olupta asimile oldukları , yolu erkanı bıraktıkları gerçekten çok düşündürücü.
bayraktara daha uzak olan yaklasık 10 -15 km uzaklıktaki belen köyüde nerdeyse 200 haneye ulaşan oldukça büyük bir köydür. söylemez ve mehtili ocaklarına bağlı bu köydede malesef 2-3 yıldır cem yapılmamaktadır.
bu köyde yeniden cem yapılır erkan tututulur mu ,bilemiyorum .ama bu köyünde yolu bırakıp yozlaşmaması için bir şeyler yapılmalıdır ...
bayraktar köyü yola bağlılığını sürdürmektedir. alevi inancına sahiplenme ve bu inancı sürdürme isteği eski kusaklarda ve yaşı 50 yi bulan orta kuşakta daha fazla olup , malesef gençlerin hem bilgi düzeyi hemde yolu sürdürme istekleri yaşlılar tarafından sıkça eleştirilmektedir.kültürel ve inançsal erezyon ,aşınma belirgin olsada ,bunun türkiye genelinde yaşananlardan daha fazla olmadığını düşünüyorum.
bayraktar köyünde çoğunlukla pirsultanlı talipleri yaşamakta olsada
- karababalı
- söylemezli
- hubyarlı
- mehtili
- keçecili
olmak üzere toplam 6 ocak talibi bulunmaktadır. ayni cem diğer talipleride vekaleten gören çorum alacanın çomar köyünden gelen pirsultan ocağı dedelerince yapılır.
pir sultan ocağının mürşidi hace bektaşta oturan çelebilerdir
geçmişte bizim efendi dediğimiz çelebiler köyümüze çok sık gelirlerdi . ama günümüzde malesef bu ziyaretleri yapmamaktalar
bayraktar köyünde hıdırellez hala çok önemlidir. yüzyıllardır olduğu gibi her yıl hıdırellez köye hakim bir tepede mezarlığın ve elif ana yatırının bulunduğu asırlık çınar agaçlarıyla bezenmiş yemyeşil alanda kutlanır
günümüzde karacaahmet sultan dergahından semah ekibinin de katıldığı büyük bir kültürel etkinlik olarak kutlanmaktadır .
izmitteki ve tüm türkiyedeki canları ve alevi inancına saygılı , bu inancı merak eden tüm insanları özellikle hıdırellez şenlikleri zamanı olmak üzere yılın hergünü köyümüze bekleriz .
yüzyıllardır alevi inancını büyük bir içtenlikle ve bağlılıkla yaşatan bayraktarlı canlar izmit gibi kozmopolit bir metropolün hemen yanıbaşında alevi olsun olmasın tüm insanlarımıza büyük bir misafirpervelikle kucak açacaktır.
|
Sponsor Reklamlar
|
__________________
Bedenin orucu, irâde ve ihtiyarla azaptan korkup sevâba girmeyi, ecre nâil olmayı dileyerek yemekten kesilmektir. Nefsin orucu, 5 duyuyu öbür suçlardan çekmek, kalbi de bütün şer sebeplerinden ayırmaktır. Kalbin orucu, dil orucundan; dilin orucu, karnın orucundan hayırlıdır.
h.z Ali
|
|
Alinti
|