Sponsor Reklamlar


Genel Varto Yemekleri

 Yaşam Katagorisinde ve  Anadolu Mutfağından Yemek Tarifleri Forumunda Bulunan  Genel Varto Yemekleri Konusunu Görüntülemektesiniz.=>...

Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen ayyil

 
Seçenekler
Alt 06.09.09   #1
ayyil
ayyil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
özel üye
Üye
Üyelik tarihi: Sep 2009
Nereden: İSTANBUL / SARIGAZİ
Yaş: 34
Mesajlar: 291
Rep Puani : 20
Standart Genel Varto Yemekleri


Zerfet
Malzemeler:
Un, yag, maya, şeker ve sarmısaklı yogurt
Yapılışı:Un legenlerde yogrulduktan sonra açılarak yuvarlak bir şekil verilir, şekil verildikten sonra, altına büyük taş yerleştirilmiş ve üzerine daha önceden ateş yakılarak hamuru pişirecek derecede ısıtılmış locına konur.Bunun üstüne sac konur ve sacın üzerine de tekrar ateı yakılır ve pişirmeye bırakılır. Iyice piştikten sonra sacın altından çıkarılan bafkonun, üst kapagı açılır. Içi iyice eşilir ve ayranla sıvanır. Daha sonra içinden çıkarılan ekmek parçaları ufalanarak tekrar içine doldurulur. Etrafına ayran, üzerine de kızartılmış tereyag dökülür.Ve yemeye hazır hale gelir. Önceleri elle (baş parmak, işaret parmagı ve orta parmakla) yenirken şimdi kaşıkla yenmektedir.

Sir
Zerfetle aynı malzemeleri içerir ve yapılması da aynıdır. Bafkonun hepsi büyük bir tepsiye dogranır. Zerfetteki gibi alt kısmı bırakılmaz, o da dogranır.Ve zerfet gibi yenir.

Keldoş / Sire Sajê
Malzemeler:
Tandırın lavaş ekmegi, ayran, sarmısak, sogan ve kavurma
Yapılışı:
Hazır olan ayran ısıtılır.Ayrı bir tavada sogan ve kavurma kızartılır. Ekmek 2-3 cm ebatlarında dogranır.Üzerine ayran ve kızartılmış kavurma dökülür. Genelde sabahları yenir.

Tirit
Ekmek yine keldoştaki gibi dogranır. Ayrı bir tavada sogan ve kavurma kızartılır. Kavurma içine su katılarak kaynatılır. Istenirse suyun içine kayısı ve yumurta da katılır.Bu karışım dogranmış ekmege dökülür ve hazır hale gelir.

Mastewe / Keşka
Malzemeler:
Bulgur, ayran ve yag
Yapılışı:
Bir tencereye ayran ve bulgur konularak kaynatılır. Katılaşıncaya kadar karıştırılır.Bu katılaşmış hali derin bir tabaga konur. Içi çukurlaştırılıp içine yag dökülür.Ve afiyetle yenir.

Xaşıla Gulıke
Malzemeler:
Taze gulik (ilkbaharda yetişen dogal bir sebze), bulgur ve yag
Yapılışı:
Öncelikle tencerede gulik kaynatılır. Sonra yeterince bulgur katılır. Katılaşıncaya kadar karıştırılır. Daha sonra mastewe gibi içi çukurlaştırılarak yag dökülür ve yenir.

Gılorik (Sulu Köfte)
Malzemeler:
Köftelik bulgur, kıyma, yumurta, sogan, salça ve baharat
Yapılışı:Sogan, salça ve baharatlar hazırlanır ve kaynamış suya katılır. Köftelik bulgur, yumurta ve kıyma da karıştırılarak iyicene yogurulur. Ve fındık büyüklügünde yuvarlaklaştırılır. Bu hazırlanan köfteler sogan, salça ve baharatların kondugu tencereye konur ve kaynatılır. Ve afiyetle yenir.

Gırar
Malzemeler:
Nohut, dövme, ayran ve nane
Yapılışı:
Nohut ve dövme pişirilir. Üstüne ayran dökülüp hafif kaynatılır. Üstüne nane katılarak çorba niyetine içilir.

Keşkek
Malzemeler:
Kemikli et, dövme, nohut ve yag
Yapılışı:
Et pişirilir.Diger malzemeler de etin oldugu tencereye katılır. Ve katılaşıncaya kadar pişirilir.Katılaşınca tabaklara konur ve içi oyularak yag dökülür ve yenir.

Un Helvası
Malzemeler:
Un, yag, şeker ve su
Yapılışı:
Un yagda kızartılıncaya kadar pişirilir. Yeterli miktarda şeker suda eritilir.Bu bulamaç kızarmış olan una katılır. Ve hafif ateşte pişirilir.


Varto'da Yetişen Dogal Sebzeler
Cag
Daglarda yetişir.Hem yemegi hem de turşusu yapılır. Kışın tavaya biraz yag dökülerek, cag, yumurta ve unla karıştırılarak pişirilir.

Gulık
Ilkbaharda daglarda yetişir.Dogal olarak yendigi gibi çorbası ve xaşili de yapılır.

Kenger
Dogal olarak yendigi gibi turşusu ve yemegi de yapılır.
Yemegi:Kenger haşlanır.Suyu sıkılır. Yagda kızartılır.Birkaç yumurta eklenir. Ve hazır yemek haline gelir.

Heliz
Ilkbahar mevsiminde yaygın olarak yetişir. Yemegi yapılır.Suda haşlanır. Sudan çıkarılıp sıkılır.Yagda kızartılır, ıstege göre yumurta da katılabilir. Ve servis yapılır.

So
Yemegi yapılır.Dogal olarak da yenir.Bazen gırara da katılır. Yemegi heliz gibi yapılır.
Dogal Haliyle Yenen Sebzeler:
Sıpıng(yemlik), sirim(dogal sarmısak), tırşo, rıbes(uşkun) ve pung(nane)
Sponsor Reklamlar

miSbon bunu beğendi.
ayyil isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alinti

Seçenekler


Bookmarks
    Bu içeriği paylaş --> Facebook Bu içeriği paylaş --> del.icio.us Bu içeriği paylaş --> Myspace Bu içeriği paylaş --> Google Bu içeriği paylaş --> Twitter Bu içeriği paylaş --> MSN Bu içeriği paylaş --> Digg Bu içeriği paylaş --> Yahoo Bu içeriği paylaş --> Linkedin
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Önceki veya sonraki konu...
Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kureyşan ocağının tunceliden varto’ya yerleşkesi Alevi Ocaklarimiz 0 09.08.10 16:45
Diyarbakır Yemekleri Alevi Anadolu Mutfağından Yemek Tarifleri 1 25.05.10 07:57
Şanlıurfa Yemekleri Alevi Anadolu Mutfağından Yemek Tarifleri 1 25.05.10 07:54
Mardin Yemekleri Alevi Anadolu Mutfağından Yemek Tarifleri 1 25.05.10 07:53
Erzincan yemekleri Dede-baba Anadolu Mutfağından Yemek Tarifleri 0 07.11.09 12:54




Satılık pomeranian Pomeranian Boo tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma tıkanıklık açma

Sitemiz tüm dünyaya açık, hiçbir ayrım yapmaksızın faaliyettedir. Sitemize katılmak için alevi olmanız şart değildir kapımız herkese açıktır ve herkes fikir ve düşüncelerini özgürce konuşabilir. Ayrıca tüm üyeler her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir. Her türlü sorumluluk yazan kullanıcıların kendisine aittir. Uygunsuz davranış vb. hareketler bazen site ekibinin gözünden kaçabilir. Bu yüzden uygunsuz davranış görülmesi durumunda, şikayetlerinizi iletişim bölümünden bildirirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır. Bu site, telif hakları Copyright ©2000 - 2011, Jelsoft Enterprises Ltd'e ait olan vBulletin® scripti ile tasarlandı ve kodlandı. Ayrıca sitemiz extra Php ve Ajax -jQ- ile güçlendirildi. Arama motoru optimizasyonu ise, vBSEO kullanılarak yapılmıştır.

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2