NUSAYRI ETNIK KIMLIGININ SIMGESEL OLUSUMU
TARIK ÖZBEK
MUSTAFA KEMAL ÜNIVERSITESI
SOSYAL BILIMLER ENSTITÜSÜ
Lisansüstü Ögretim Yönetmeliginin Antropoloji Anabilim Dalı için
Öngördügü YÜKSEK LISANS TEZI Olarak Hazırlanmıstır.
HATAY
KASIM - 2006
ÖZET
Kimligin simgesel olusumu; insanların gündelik yasamlarında anlam
ilistirdigi nesne, olay, ses ya da yazılı biçimlere dayalı kurgulardır. Bu kurgular, etnik kimliklerin aidiyet ve dıslama gibi mekanizmaları devreye sokarak ‘biz’ ve ‘onlar’ kavram çifti dolayımında sınırlar insa eder. Sınırın kendisi ise, kimligin simgesel boyutudur ve bir toplulugun kendisi ile ilgili bilincini yasatır: Kimi zaman kadın ve erkek, kimi zaman dini, geçis ve ölüm ayinleri; kimi zamanda ibadet edilen mekan; kimi zaman içinde yasanılan çevre; kimi zaman geçmisin hatırası vb. olabilir.
Nusayri kimligi de kendi simgesel alanını bunların üzerine insa ederek yüzyıllarca bir arada yasadıkları kimliklerden ayrımlasmıs ve günümüze kadar asimile olmadan ayakta kalabilmistir.
Çalısmamızın birinci kesiminde; çalısmanın kuramsal ve kavramsal çerçevesine, önemine ve amacına, kapsam ve sınırlılıklara, yönteme ve arastırma alanına yer vermektedir.
Çalısmamızın ikinci kesimi, Nusayriligin Simgesel Olusumu adı altında bes bölümden olusmaktadır. Birinci bölümde Nusayri kimliginin inanç sistemi içinde yer alan bâtın ve zâhir kavram çiftlerinden hareketle inancın nasıl olusturuldugu ve bunun gündelik yasamla nasıl iliskilendirildigi üzerinde durulmustur. Ayrıca kavram çiftlerinin kadın ve erkek arasındaki cinsiyet sınırlarının da belirginlestirildigi anlatılmaktadır.
Ikinci bölümde, Nusayri kimliginin inanç pratikleri içindeki simgelerin neler oldugu ve bu simgelerin insanları nasıl bütünlestirdigine yer verilmistir.
Üçüncü bölümde, Nusayri kimliginin aile ve akrabalık iliskileri baglamında ortaya çıkan simgelerin neler oldugu ve simgelerin insanlar tarafından nasıl anlasıldıgı üzerinde durulmustur.
Dördüncü bölümde, Nusayri tarihinin simgesel insasında ortaya çıkan ögelerin (Gadır Humm, Kerbela Olayı ve Kayıp Imam, hayali soy ve hikayeler) insanlar tarafından neyi ifade ettigi üzerinde durulmustur.
Besinci bölümde, etnik kimligin olusturulmasındaki simgeler (ammu seyid, seyh, türbeler) ve kimligin kendinin nasıl tanımladıgı ve ideolojik söyleminin ne oldugu, kendi aralarındaki iletisim biçimini nasıl sagladıkları üzerinde durulmustur.
-------------------------------------
Tezi hazirlayan Sayin Tarık ÖZBEK'e tesekkürlerimizle.
-----------------------------------------------------
Tezin büyüklügü yaklasik olarak 21,9 MB'dir. Tezi asagidaki linkden indirebilirsiniz,
http://www.mediafire.com/?0k9am0yptr7rbc5