18.10.10
|
|
Yeni Üye
Üye
Nereden: Avusturya
Rep Puani : 10
|
Cevap: Mıtolojıde alevılıgın ızlerı
Vallahi bu yazar benim kafami oldukca karistiriyor. Verdiginiz linkteki bir kita söyle:
"Tanri olmak, öldükten sonra tanriyla bütünlesmek anlamindadir. Fakat tanri olmak, o dönemlerde sadece krallar icin kullanilirdi. Normal halk bu makama eremezdi. Parcaya ayrilan bütünle yenide birlesmenin inancsal boyutlarini bu medeniyetlerde pekala görebiliyoruz. Alevilikte devrim niteliginde olan durum, parcanin bütüne geri dönüsünü ruhban yönetici sinifindan alip tabana yaymasidir. Herhalde baslangicta Vahdetül Vucud tasavuru var idi. Vahdetül Mevcut, ilk durumun düsünsel anlamda kalitativ quantum sicramasidir, ki kanimca inanc sisteminin evrim teorisidir. Buda ayri, derin bir tartisma konusu. Yeri ve vakti geldiginde dönebiliriz."
Yazar, aleviligin icindeki dinamiklige ve halkla bütünlesmesine saygin bir sekilde yer veriyor. "Hakka yürüme" fikrinide genis kaynaklar vererek acikliyor. Önceden genel nezaketlik cercevesinde elestirilere karsi cikmistim, fakat simdi bu sahisa "dangalak, anormal zihniyetli" yakistirmalari yeniden hatirlarsam, üzüntüm kat be kat artti. Bir yazarin ürettigi fikirlerin hepsini onaylamak diye bir sey söz konusu degildir, elestirilir, karsi görüslerle bir senteze ulasilir. Diger taraftan bu tip arastirarak yazanlarin desteklenmesi ve motive edilmesi gerekiyor diye düsünüyorum. Cogu kez kisir döngüler üzerinde yapilan alevi tartismalarina getirilen her yeni esinti ciddiye alinmaya deger.
|
Sponsor Reklamlar
|
|
|
Alinti
|