31.08.10
|
#1
|
Kıbrısl�
Kurucu
Üyelik tarihi: Aug 2009
Nereden: Schweiz(isvicre)
Yaş: 39
Mesajlar: 4.785
Rep Puani : 199
|
Dünya Kızılbaş Nüfusu
Dünyada çeşitli isimler altında 34 milyon civarı Kızılbaş yaşamaktadır.
Bu toplulukların çoğu Anadolu, Azerbaycan, Tebriz, Horasan merkezli bölgede yaşamaktadır.
Bu bölgeler dışında yaşayan Kızılbaşların tamamı Osmanlı- safevi savaşı sonucunda, savaşı kazanan Osmanlının marifeti ile bölgenin dışına gönderilmiş Kızılbaşlardır.
Bu Kızılbaşlar Osmanlının uyguladığı Sünnileştirme politikasından kurtulabilendir.
Bu Kızılbaş topluluklarının ibadet biçimleri arasında farklar olmasına rağmen temelde aynıdır.
Dünya Kızılbaş nüfusu
Türkiye : 10 milyon
Azerbaycan: 5 milyon (Kızılbaşların safevi devletinden sonra kurduğu devletlerden biridir.)
Türkmenistan : 3 milyon (safevi devletinin yıkılması ile horasanın kuzeyine göç eden Kızılbaşlardır. burada türkmenistan devletini kurmuşlardır.)
İran : 15 milyon (özellikle:Tebriz, horasan, güney-doğu ve batı Azerbaycan , erdebil, gilan, mazenderan, gülistan bölgeleri) (safevi devletinin yıkılmasıyla iran egemenliğine giren erdebil ve civarında yaşayan Kızılbaşlardır.)
Irak: 500 bin (safevi devletinin yıkılması ile yer değiştiren Kızılbaşlardır.)
Kıbrıs: 200 bin (Osmanlının iskan politikası sebebiyle anadoludan kıbrısa gönderilen Kızılbaşlardır.)
Balkanlar :500 bin (Batı Trakya (Yunanistan), Makedonya, Bulgaristan) (Osmanlının iskan politikası ile anadoludan alınıp balkanlara yerleştirilen Kızılbaşlardır)
KIZILBAŞ: Safevi şahına bağlı, alevi inancında olan , kızıl renkli oniki dilimli başlık takan Türkmenlere verilen addır.
alintidir..
|
Sponsor Reklamlar
|
|
|
Alinti
|