Yas-i Matem,
Alevi inancinda muharrem matemi ve önemi,
Muharrem ayinin baslamasiyla,Alevi toplumunda yas ve matem söz konusu olur.12 günlük yas-i"Matem"orucu,Kerbela,da Imam Hüseyin ile birlikte sehit edilen 73 Can icindir.Evladi Resul,a karsi kin ve intikam güden Ebu-Süfyan taifesi,Islam peygamberi Hz.Muhammed döneminden itibaren yayilip kesintisiz sürdürülmüstür.Hz.Muhammed,in peygamberligini ve Hakk,in varligini kabul etmeyen,Ebu-Süfyan kavmi aslinda iktidarini kaybetmeme hirsiyla,alanen Hz.Muhammed ve soyuna karsi cephe acmislardir.Fakat zaman gectikce Hz.Muhammede inananlarin cogalmasi,Ebu-Süfyan ve taifesini huzursuz etmistir.
Bu nedenle Hz.Muhammed,e ve onun Ehl-i Beyt,ine karsi hile ve ser dolu oyunlarla haksiz yere binlerce insanin hayatini kaybettigi Uhud,Bedir,Hendek savaslarinin yasanmasina baslica neden olmustur.
Bu savaslar sonuncunda ordularinin büyük bölümünü ve kavmin liderlerini,servetinin bir kismini kaybeden Ümeyye ogullarindan Ebu-Süfyan ve yandaslari,Hz.Muhammed,in ve Imam Ali,nin öncülügünde gelismekte ve yayilmakta olan Islamiyeti,riyakar ve göstermelik bir bicimde kabul etmek zorunda kalmislardir.Bu yüzdendir,ki Islami kisveye bürünüp,iktidari
elde etme hesaplariyla,Ehl-i Beyt,e karsi olan nefretleriyle intikam alabilmenin planlarini yapmakla mesgul olurlar.
Bu sürec icerisinde Hz.Ali,nin sehit edilip Hakk,a yürümesiyle,kin ve nefret cesareti hizlanarak sürer.Basta Hz.Ali,nin ogullari Imam Hasan,Imam Hüseyin ve taraftarlarinin yasamlari tehlikeye düser.Muaviye cesitli vaatlerle Imam Hasan,in esi Cüde,yi kandirip,Imam Hasan,i zehirlettirerek sehit ettirrir.
Bu kavim Ehli-Beyt soyuna karsi intikam hirsindan vazgecmez.Muaviye kavimler üstü soy egemenligine dayali merkezi bir güc olusturmak icin Yezid,i kendisine veliaht olarak atar.Halki da oglu Yezid,e biat etmeye zorlar.Ser ve hile dolu entrikalarla gittikce saltanatini pekistirir ve egemenligini oglu Yezidin barbarligiyla devam ettirir.
Topluma yapilan haksizliga ve zorbaliga karsi direnen Imam Hüseyin ve efradi,Yezid,in Halife,ligini kabul etmemistir.O dönemden günümüze kadar toplumsal bütün degerlere,insan hakki yiyenlere ve zulüm edenlere karsi direnmenin sembolü olarak tarihe gecmistir.
Takvimler Muharremin onuncu gününü gösterirken(10 Ekim 680)Kerbela sahrasinda(Ninova)
Ehl-i Beyt,e karsi toplu kirim baslar.Cocuklar,bebeler ve yaslilar,uzaktan atilan oklarla katledilirler.Hz. Hüseyin,in kardesleri,yegenleri teker teker Kerbela,da sehit olurlar.
Imam Hüseyin ile cogunlugu kadin ve cocuklardan olusan 73 can yoldasinin,egemenlik hirsina bürünen,kan ve zulümle beslenen,Ehl,i Beyt düsmani lanete müstehak olan Yezit tarafindan katledilisi,dünya insanlik tarihinde esine rastlanmayacak bir katliam olarak tarihe gecmistir.
Muharrem ayinda Yezit tarafindan katledilerek sahadetin en yüksek mertebesine ulasan Imam Hüseyin,i Dest,i Kerbala,nin davasi,Insanlik tarihinde unutulmayacak kara bir sayfa acmistir.Acilan bu kara sayfa sere ve zorbaliga dayali dini egemenlik anlayisi,Islam tarihinde ideolojik zihniyet haline dönüserek Emevi,Abbasi,Selcuklu ve Osmanli,nin uzantisi halinde geleneksel katliamci saltanat ve hanedanlik egemenligi anlayisi,almistir.
Yezit ordulari Hz.Hüseyin,i sehit ederken atilan naralarin,tarihte de benzerlerini (Dersim.Maras,Sivas,Corum vb.)animsamaktayiz.
Ayni ideolojik zihniyetle dini egemenlik,tüm dünyanin gözü önünde farkli isimler kullanilarak varligini halen devam ettirmektedir.
14 Asirdan günümüze intikal eden ve nice asirlar dilden dile geleneksellesip sürecek olan Hz.Hüseyin,in hakli davasinda,ugradigi katliamin unutulmasi Ehl- Beyt bendesi olan toplum tarafindan mümkün degildir.
Imam Hüseyin,in Muharrem ayi icerisinde sehit edilmesinden dolayi,onun sevgisini tasiyan ve yolun piri olarak gören Alevi toplumu,bu ayda yas-i "Matem"e bürünür;Kerbela katliaminda Imam Zeynel Abidin,in sag olarak kurtulup Ehli-Beyt soyunun devamina vesile olmasinin ,on iki Imamlarin kutsalligiyla birlestirilerek 12 gün oruc tutulmasi geleneksel temel hal almistir.Ayrica 3 gün Masum-u Pak askina oruc da tutanlar vardir.
Alevi inancinda oruc anlayisinin zora dayali olmasi söz konusu degildir,aile,komsu ve toplumsal yasama karsi herhangi bir zorluk olmamali.Bu konuda gönül rizaligina ve samimiyete dayali olmasina özenle dikkat edilir.12 günlük yas-i "Matem"orucunda insan nefsini islah etmesi,kendisi tokken ac ve sussuz(Kerbela,da 73 Sehid-i Süheda ac ve sussuz kalmasi gibi)olanin halinden anlamasi,inandigi tanrisal varlikla kendisi arasinda bag kurup vijdani muhasebe yapmasi maksadiyla,arinarak oruc tutar.
Tüm bunlar Hz.Hüseyin,in sevgisi ve mertligi ile Yezide karsi boyun egmemesiyle birlestirilip yas-i"Metem"e girilir.
Nuh peygamber,aile efradi ve inanlari ile,Muharrem ayinda gemiyle tufandan kurtulup,karaya cikmasi sonucu Asure pisirmislerdir.Böylece geleneksellesen Asure,Kerbela katliami ile 12 Imamlar askina kutsanip özdesleserek,Alevi inancinda önemli yer tutmaktadir.
Özellikle Muharrem Matemi,Kerbela ve On Iki Imamlarin yasadiklari tarihi sürec,bilincli ve gercekci bir yaklasimla,bilgi anlaminda icerigi doldurularak,genc kusaklara da aktarilmalidir.
Hz.Hüseyin,in Kerbela,daki mücadelesi ve 12 Imamlarin izledikleri yol;Hallac- Mansur,un,Nesimi,nin,Hünkar Hace Bektas- Veli,nin,Pir Sultan Abdal,in ve diger Alevi önderlerimizin vermis olduklari onurlu mücadele,bugünde bizlerin yolunu aydinlatmaya devam ediyor.
Kendine Aleviyim diyen her Can,dernek ve cemevlerimizde bu onurlu mücadeleyi yasatmalari gerekiyor.Bu kutsal degerlere sahip cikmak ve yasatmak,bütün Can,larin görevi olmalidir.
Hak Muhammed Ali Cümlemizin yardimcisi olsun.
Alevi toplumunun birligi Hak,ki icin ask ola,
Sevgilerimle,
Kaynak,Muharrem Matem Dosyasi
|
Sponsor Reklamlar
|